Activitatea cadrelor didactice la cursuri şi seminarii este foarte apreciată de studenţii UAIC, care au opinii bune şi foarte bune (88,1%, respectiv 87,9%). Studenţii sunt de părăre că profesorii recomandă bibliografie actuală (77,9%), prezintăinformaţii utile (82,8%); pe lângă aceste aspecte, respondenţii au identificat şi o serie de disfuncţii, precum gradul redus de accesibilitate la materialele bibliografice şi neimplicarea studenţilor în activităţile de cercetare conduse de profesor.
76% dintre studenţi sunt mulţumiţi că au ales Universitatea „Alexandru Ioan Cuza”, a cărei imagine este apreciată a fi bună şi foarte bună de 88% dintre cei intervievaţi. În comparaţie cu studiul similar realizat în anul 2006, imaginea universităţii a înregistrat cea mai semnificativă creştere pozitivă, cu o diferenţă de 13 procente.
Tot într-o tendinţă ascendentă faţă de anul trecut se înscriu şi serviciile de secretariat, apreciate de 56,1% dintre studenţii intervievaţi ca fiind una bună şi foarte bună. Informaţiile oferite de secretariat sunt considerate a fi clare, 40% dintre studenţi fiind de părere contrară. Gradul de nemulţumire este justificat prin identificarea unor probleme ca: imposibilitatea de a rezolva mai multe probleme în acelaşi timp (53,6%), neacordarea informaţiilor în timp util (48,8%), timpul pierdut la secretariat (53,7%) şi lipsa de amabilitate a secretarelor (58,5%).
Dotarea sălilor de curs/ seminar/ laborator este considerată proastă şi foarte proastă de 52% dintre studenţi, cei care au o opinie pozitivă faţă de acest aspect acumulând doar 39,6 procente. Opinia dominantă este întemeiată pe o serie de probleme pe care studenţii le-au bifat în proporţii semnificative: sălile prea mici (78,2%) şi dispuse la distanţe mari (55,4%), lipsa dotării acestora cu aparatura necesară desfăşurării activităţii didactice (59,2%) şi acolo unde există, gradul redus de performanţă al acesteia (68,2%). De asemenea, sunt semnalate şi câteva probleme cauzate de comportamentul studentului: deteriorarea dotărilor din săli (48,1%) şi nerespectarea curăţeniei (56,7%).
Majoritatea studenţilor respondenţi (37,5%) a precizat că locuieşte la cămin în timpul semestrului, procent urmat de cei care stau în apartamente proprietate (21,4%) şi locuinţe închiriate (20,9). De asemenea, 14% dintre studenţi au declarat că stau în gazdă şi 2,2% au precizat că nu locuiesc în Iaşi
În ceea ce priveşte aprecierea condiţiilor din cămin, nu există o pinie dominantă, procentele alocate celor care consideră că acestea sunt bune şi foarte bune (48,8%) fiind foarte apropiate de cele care indică o părere proastă şi foarte proastă (47,2%).
În general, studenţii apreciază ca fiind bună şi foarte bună situaţia lor financiară (68,8%), 27,1% dintre respondenţi declarând că aceasta este dificilă. Potrivit sondajului, 20,2% dintre studenţi au un venit lunar între 300 şi 500 de RON, 14% au venituri între 200 şi 300 de RON, 6,8% au la dispoziţie între 500 şi 750 de RON lunar şi 6% au resurse financiare lunare între 750 şi 1000 de RON. Peste 30% dintre cei intervievaţi nu au răspuns la această întrebare. Comparativ cu barometrul de anul trecut, se observă o creştere de apreciere în ceea ce priveşte activitatea secretariatelor, cea a cadrelor didactice şi a imaginii universităţii. Pe o tendinţă descendentă se înscriu opiniile privind dotarea sălilor de curs şi de seminar, condiţiile de cazare, serviciile cabinetului medical studenţesc.
Studiul s-a desfăşurat în perioada 11 mai – 11 octombrie 2007 în cadrul Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” Iaşi, iar populaţia vizată a fost constituită din studenţii tuturor facultăţilor universităţii noastre. Autorii studiului sunt conf.univ.dr. Gabirela Irimescu, asis.univ.drd. Adrian Lupu, studenţii Alexandru –Cosmin Apostol şi Roxana-Mihaela Vasiliu. Operatori de teren au fost 180 studenţi ai Facultăţii de Filosofie, specializarea Comunicare şi Relaţii Publice, iar operatorii de introducere a datelor au fost studenţi de la secţia de Sociologie din cadrul aceleaşi facultăţi.