Call: 0123456789 | Email: info@example.com

Start în noul an universitar 2017-2018


Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași a început pe 2 octombrie noul an universitar, cu o festivitate desfășurată în Aula Magna. Deschiderea anului universitar a avut loc în prezența Excelenței sale Hans Klemm, Ambasadorul Statelor Unite ale Americii în România, a Excelenței Sale Gerhard REIWEGER, Ambasadorul Austriei în România, a prof. Liviu Marian POP, Ministru al Educației Naționale și prof. univ. dr. Tudorel TOADER – Ministru al Justiției și Rector ales al Universității. Ceremonia a avut loc cu începere de la ora 10.00 în Aula Magna „Mihai Eminescu” și a fost deschisă de prof.univ.dr. Mihaela Onofrei, ordonator de credite UAIC.

Prof. Mihaela Onofrei a subliniat importanta rolului din ce în ce mai mare pe care îl are învățământul superior – în general- și UAIC – în special – în comunitate: „Universitatea noastră dobândește un rol social uriaș, prin asigurarea excelenței în educație și cercetare, prin încurajarea tinerilor să nu renunțe atunci când este greu, prin încrederea că vor termina școala, că vor face o carieră, că le putem asigura condiții decente și sigure de studiu, că suntem capabili să facem investiții importante și să avem grijă de patrimoniul constituit în peste un secol și jumătate.” Ordonatorul de credite a continuat aducând în discuție rolul bunei guvernanțe în sistemul public și importanța unui sistem de valori care pune în prim plan studenții, și nu „birourile”. Prof.univ.dr. Mihaela Onofrei a încheiat discursul făcând referire la creșterea rolului universității în comunitate, promovarea eticii, grija pentru dezvoltarea personală a studenților, creșterea și dezvoltarea relațiilor internaționale.

Prof.univ.dr. Tudorel Toader, ministru al Justiției și rector ales al Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, a luat cuvântul subliniind, încă o dată, rolul esențial al parteneriatelor de colaborare în domeniul educației și cercetării științifice, dar și faptul că absolvenții UAIC au „o vocație europeană și internațională, putând fi întâlniți în viața publică și privată, în țară sau în străinătate, în instituțiile fundamentale ale statului, în unitățile de cercetare și învățare”. Prof.univ.dr. Tudorel Toader a încheiat urându-le bobocilor „o studenție frumoasă cu bucurii și împliniri” și le-a amintit că, după încheierea studenției, „plecând de la UAIC, eventual plecând și din Iași rămâneți membri ai comunității noastre academice și rămâneți ambasadorii Universității noastre oriunde v-ați afla.”

Ambasadorul Statelor Unite ale Americii, Excelența Sa Hans Klemm, a evocat vizitele predecesorilor săi în Iași, insistând asupra unuia dintre cele mai importante și grele momente din istoria Iașului – atunci când a fost capitala României pe timpul războiului. Ambasadorul de atunci – ministrul pentru România, Charles Vopička, fusese expulzat din București în Washington, dar a decis să se întoarcă în România, la Iași, pe 15 septembrie 1917, în această perioadă împlindu-se 100 de ani de la acel moment. Ajuns într-un Iași cu resurse puține de apă, mâncare și servicii medicale, a descris condițiile ca fiind „întristătoare”. „Mă bucur că sunt aici în circumstanțe total diferite”, a continuat ambasadorul, trecând în revistă principalele programe de colaborare din domeniul învățământului superior dintre România și SUA. Hans Klemm a pus accent pe programul de schimb Fulbright, prin intermediul căruia peste 160 de profesori și studenți au petrecut cel puțin un semestru la o universitate din Statele Unite, 23 dintre ei provenind de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași. Excelența Sa, Hans Klemm, a transmis și un mesaj studenților: „vă încurajez să nu învățați doar fapte și formule, ci și cum să gândiți critic, vorbiți unul cu altul – nu vă scrieți doar mesaje, ci vorbiți. Fiecare generație se confruntă cu provocări, sunt convins că voi veți găsi instrumentele necesare să le rezolvați pe cele ale generației voastre”.

Ambasadorul Austriei a susținut un discurs despre viitorul Europei, rolul României și rolul tinerilor în acest viitor. Ambasadorul a adus în prim-plan viziunea unei Europe cu două viteze, aducând în discuție inclusiv posibilitatea de alegere directă, prin vot, a unui președinte UE sau listele comune la alegerile pentru Parlamentul European. Reluând îndemnul ambasadorului SUA, le-a transmis tinerilor prezenți în sală „să studieze, dar nu doar cunoștințe, ci să acumuleze înțelegere, să dezbată, să aibă opinii, să aibă opinii despre viitorul Europei”. Ambasadorul a precizat că este nevoie de specialiști europeni în orice domeniu, și, indiferent de formare, este nevoie de oameni care să aibă o viziune europeană în domeniul lor.

A urmat cuvântul Ministrului Educației Naționale, Liviu Marian Pop, care a pus accentul, în discursul său, pe nevoia de acces egal la educație, în special pentru copiii aflați în situații dezavantajate. Ministerul Educației i-a îndemnat pe tineri ca, după ce încheie facultatea să se dedice acestui obiectiv, de a asigura o egalitate de șanse și învățământ de calitate pentru fiecare copil. Mesajul rectorilor ieșeni a fost transmis de prof.univ.dr. Viorel Scripcariu, rector al Universității de Medicină și Farmacie Iași. Au luat cuvântul, de asemenea, Mihai Chirica – Primarul Municipiului Iași, Marian ȘERBESCU – Prefectul Județului Iaşi, Maricel POPA – Președinte al Consiliului Județean Iași, Înalt Prea Sfințitul TEOFAN – Arhiepiscop al Iașilor şi Mitropolit al Moldovei și Bucovinei și Aurel Percă, episcop auxiliar al Diecezei de Iași.

În partea a doua a ceremoniei, a avut loc cursul inaugural, primul curs „oficial de studenție”. Anul acesta, cursul a fost susținut de domnul Prof. univ. dr. Ștefan AFLOROAEI – Membru corespondent al Academiei Române și s-a intitulat „Din nou întrebarea cu privire la sensul vieții”. Prelegerea s-a adresat îndeosebi studenților din sală, aflați într-o perioadă importantă și de răscruce a vieții, când astfel de întrebări apar în mod natural. Făcând apel la o serie de filosofi, de la Wittgenstein până la Cioran, profesorul Afloroaiei și-a subliniat ideea principală folosind un citat din Blaise Pascal: toate preceptele bune se află deja pe lume; nu mai rămâne decât să le punem deja în practică. Cu alte cuvinte, nu răspunsurile la „sensul vieții” lipsesc, acestea abundă, ceea ce este mai important este asumarea unui răspuns. Întrebarea nu poate oferi un răspuns de valoare decât dacă este una proprie, și dacă răspunsul, tot propriu, este pus în practică.

Ceremonia a continuat prin acordarea de premii studenților cu performanțe deosebite în anul universitar anterior. Astfel, au fost premiați 41 de studenți de la nivelul de studii licență, master și doctorat de la toate cele 15 facultăți.

Au fost acordate și premii pentru cele mai interesante proiecte ale asociațiilor studențești din anul universitar trecut:

  • Asociația E – Team Psychology (E – Team) – Conferința Internațională cu privire la viitorul cercetării
  • Asociația Studenților Jurnaliști din Iași (ASJ) – Serile filmului românesc
  • Asociația Tinerilor Români din Afara Granițelor (ATRAG) – Adevărata Basarabie
  • Asociația Studenților de la Drept (ASD) – Model European Union
  • Asociația Studenților Psihologi și Pedagogi (ASPP) – SummerIS
  • Asociația Studenților Chimiști Iași (ASCIS) – Doza de chimie
  • Asociația Studenților Creștini Ortodocși Iași (ASCOR) – Iasi cu TINEri
  • Asociația Europeană a Studenților în Drept (ELSA) – Cafeneaua Juridică
  • Liga Studenților din Universitatea Alexandru Ioan Cuza (LS Iași) – Facem Istorie

În încheierea ceremoniei a luat cuvântul reprezentantul studenților în Biroul Executiv al Consiliului de Administrație, Marian Dalban.