Call: 0123456789 | Email: info@example.com

Zilele Universitatii 2008


univ5

Vezi toata Galeria Foto

Peste 400 de personalităţi ieşene, invitaţi din ţară şi străinătate, profesori şi studenţi au sărbătorit astăzi ziua de naştere a Universităţii “Alexandru Ioan Cuza”. Astăzi s-au deschis în mod oficial Zilele Universităţii, manifestare ce marchează împlinirea a 148 de ani de la înfiinţarea primei instituţii româneşti de învăţământ superior modern.

Evenimentul a avut două momente cu greutate – decernarea titlului de Doctor Honoris Causa profesorului american Keith Hitchins, specialist în istoria României şi conferinţa analistului politic Emil Hurezeanu.

Rectorul Universităţii, prof.univ.dr. Vasile Işan, a deschis ceremonia spunând că universitatea a ajuns la vârsta a treia, asemenea tuturor universităţilor din Europa. Această vârstă a treia academică se caracterizează prin căutarea unei noi raţiuni de a fi sau, în mod paradoxal, prin regăsirea crezului tradiţional al universităţii. În acest context, IPS Teofan a vorbit despre importanţa universităţii ieşene într-o “lume atât de înfometată de sens”, ce poate fi potolită doar cu “apa cea vie a cunoaşterii”. Au urmat mesaje din partea primarului Gheorghe Nichita, rectorilor Ion Giurmă (Universitatea Tehnică „Gh. Asachi) şi Vasile Astărăstoae (Universitatea de Medicină şi Farmacie), prof. Menachem Mor, decan al Facultăţii de Ştiinţe Umaniste a Universităţii din Haifa.

“Cine sunt românii?” – a fost întrebarea la care a încercat să răspundă profesorul american Keith Hitchins, care a primit titlul de Doctor Honoris Causa al Universităţii “Alexandru Ioan Cuza”. Absolvent de Harvard, profesorul Hitchines este una dintre cele mai mari autorităţi ale istoriografiei româneşti nu doar de pe continentul nord-american, ci chiar din lume. Autor a numeroase studii şi lucrări pe acest subiect, profesorul Hitchins pregăteşte deja apariţia unui nou volum la Cambrdige University Press, intitulată “O scurtă istorie a românilor”. În afara limbii române, pe care o cunoaşte, perfect, “domnul Hitchins vorbeşte, scrie sau citeşte (deocamdată) în franceză, italiană, germană, spaniolă, rusă, maghiară, bulgară, albaneză, sârbo-croată, slovacă, turcă, greaca modernă, kurdă, tadjikă, persană, kazahă, uzbekă şi azeră”, după cum a precizat prof.univ.dr. Florin Platon, decanul Facultăţii de Istorie a Universităţii “Alexandru Ioan Cuza”, în rostirea discursului de laudatio.

Rectorul universităţii “Alexandru Ioan Cuza” a continuat cu oferirea diplomelor de Profesor Emeritus pentru 17 profesori ai universităţii care s-au remarcat în mod deosebit în cursul carierei lor academice.

A urmat premierea profesorilor de la Centrul de Cercetare CARPATH, câştigători ai premiului naţional pentru cel mai bun colectiv de cercetare, autori a peste 400 de lucrări internaţionale, implicaţi în 41 de proiecte şi contracte de cercetare. Profesorul Alexandru Stancu, de la Facultatea de Fizică, a acceptat premiul în numele celor 11 colegi şi a celor 20 de studenţi implicaţi în activităţile centrului.

După o scurtă pauză, evenimentul a continuat cu o conferinţă susţinută de Emil Hurezeanu, cu titlul «O propunere de tara».