Call: 0123456789 | Email: info@example.com

TEL AVIV: Volumul Pogromul de la Iași și Holocaustul în România va fi lansat la Universitatea ”Binian Gilman”


1349Volumul Pogromul de la Iași și Holocaustul în România, coordonat de Carol Iancu şi Alexandru-Florin Platon, apărut de curând la Editura Universității ”Alexandru Ioan Cuza” din Iași în colecția Historica, va fi lansat, miercuri, 1 iulie, la Universitatea ”Binian Gilman” din Tel Aviv.
La evenimentul organizat de A.M.I.R (Organizația Unitară a Israelienilor Originari din România) și Asociația Ziariștilor și a Oamenilor de Cultură de Limbă Română vor participa, în calitate de invitați speciali, E.S. Andreea Păstârnac, ambasadoarea României în Israel, Victor Opaschi, ministru secretar de stat, și Micha Harish, președintele A.M.I.R. Volumul va fi prezentat de prof. dr. Carol Iancu, conf. dr. Felicia Waldman, dr. Lucian Zeev Herșcovici și Doina Meisele.
Tragicele evenimente care au avut loc la Iași în urmă cu 74 de ani vor fi rememorate, la întâlnirea de la Tel Aviv, și prin mărturia directă a unui supraviețuitor, ing. Baruch Tercatin (prezent și în volum, cu articolul Amintiri tragice. Cum am supraviețuit pogromului de la Iași).

Despre volum

Pogromul de la Iași și Holocaustul în România/ Le Pogrom de Iași et la Shoah en Roumanie
Carol Iancu, Alexandru-Florin Platon (coordonatori)

Descriere. Seria Dagesh. Volum în limbile română și franceză.
Cartea conţine actele unui colocviu organizat în iunie 2011 la Facultatea de Istorie a Universităţii „Alexandru Ioan Cuza”, dedicat comemorării pogromului din 1941. Studiile conţinute reconstituie împrejurările în care a avut loc acest tragic eveniment din istoria contemporană a oraşului Iaşi, desfăşurarea şi urmările sale, încercând, totodată, să-i surprindă multiplele implicaţii şi semnificaţii.

 Din cuprins: Evreii și antisemitismul în România înaintea celui de-al Doilea Război Mondial (Les juifs et l’antisémitisme en Roumanie avant la deuxième guerre mondiale); Holocaustul în România (La shoah en Roumanie); Pogromul de la Iași (Le Pogrom de Iași)

Despre autori. Carol Iancu (n. 1946) este profesor de istorie contemporană la Universitatea Paul Valéry din Montpellier şi directorul Școlii de Înalte Studii ale Iudaismului din Franța. Autor al unei vaste opere științifice consacrate istoriei evreilor și relațiilor internaționale pentru care a primit numeroase premii. Doctor honoris causa al Universităţilor din Cluj («Babeş-Bolyai», 2005), Iași («Alexandru Ioan Cuza», 2010), Oradea (2011) și Constanța («Ovidius», 2013), este Membru al Academiei din Nîmes (2011) și Membru de onoare al Institutului de Istorie «A.D. Xenopol» al Academiei Române (2014). Cetățean de onoare al orașului natal Hârlău (1996), a fost distins cu titlul Officier de l’Ordre des Palmes Académiques al Republicii Franceze (2012).
Alexandru-Florin Platon (n. 1957) este profesor la Facultatea de Istorie a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași. Specialist în antropologie istorică, istoria mentalităților și istoria Evului Mediu european, este, de asemenea, autorul a numeroase cercetari in domeniul istoriei sociale a României (secolele XVIII-XIX). Distins cu titlul Chevalier de l’Ordre des Palmes Académiques al Republicii Franceze (2002), a fost laureat cu Premiul „A.D. Xenopol” al Academiei Romane (1999) și cu Premiul Salonului Național de Carte, ediția a IX-a (4-6 octombrie, Iași, 2000).