Luni, 29 august 2011, începând cu ora 9:30, în sala de conferinţe a corpului R al Universității ”Alexandru Ioan Cuza” din Iași, a avut loc Conferinţa finală din cadrul proiectului “Stagii de pregătire practică şi activităţi de stimulare a inserţiei pe piaţa muncii pentru studenţi şi absolvenţi”, cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013.
În cei doi ani de desfășurare a proiectului 510 studenți au beneficiat de training-uri de managementul carierei, 263 dintre aceștia au desfășurat stagii de practică în 34 de firme, organizații și instituții partenere, iar studenți și absolvenți ai Universității ”Alexandru Ioan Cuza” din Iași au participat la două ediții ale Bursei locurilor de muncă. Mai mult, a fost publicat un Ghid al carierei, a fost organizată o masă rotundă cu angajatorii și a fost realizat un studiu privind Curriculumul de dezvoltare locală.
În cadrul conferinţei au fost evaluate rezultatele obţinute pe parcursul celor doi ani de desfăşurare a proiectului şi vor fi conturate idei de continuare şi de dezvoltare a practicii studenţilor pe viitor. La conferinţă au participat tutorii din fiecare facultate a Universităţii, tutorii din organizaţiile unde s-au desfăşurat stagiile de practică şi studenţii beneficiari direcţi ai acestui proiect.
Proiectul „Stagii de pregătire practică şi activităţi de stimulare a inserţiei pe piaţa muncii pentru studenţi şi absolvenţi”, a fost conceput de către CIPO (Centrul de Informare Profesională, Orientare în Carieră și Plasament) sub coordonarea prof. univ. dr. Carmen Creţu şi a primit aprobarea pentru cofinanţare din fonduri europene în vara anului 2009. Universitatea contribuie, prin acest proiect, la dezvoltarea abilităţilor practice ale studenţilor în vederea îmbunătăţirii inserţiei pe piaţa muncii prin sesiuni de instruire şi stagii de practică. Aceștia au fost monitorizaţi permanent atât de tutori din partea organizaţiei de primire, cât şi de tutori din partea facultăţilor.
Proiectul a fost cofinanţat din Fondul Social European, prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007 — 2013, Axa Prioritară 2 — „Corelarea învăţării pe tot parcursul vieţii cu piaţa muncii”, Domeniul Major de Intervenţie 2.1 — „Tranziţia de la şcoală la viaţa activă”. Costurile au fost acoperite de finanţatori în proporţie de 98%, iar Universitatea a participat cu 2%.