La doar cîteva săptămîni de la înfiinţare, Biroul de Informare pentru Studenţi are peste 600 de „prieteni” pe Yahoo Messenger şi răspunde zilnic la întrebări prin mesagerie instantă.
Biroul de Informare pentru Studenţi funcţionează la Universitatea “Alexandru Ioan Cuza” Iaşi din 11 decembrie 2006 şi este condus de doi studenţi ai universităţii – Cosmin Adrian Vaman şi Cosmin Ungureanu. Existenţa sa se datorează nevoii tot mai mari de informare a studenţilor, avand în vedere şi schimbările care au intervinit în învăţământul superior şi în regulamentele Universităţii.
În acest moment, biroul are înregistrate aproximativ 270 de contacte în listă şi sînt disponibili prin mesagerie instant pentru peste 600 de studenţi ai UAIC. Pînă acum, modalitatea preferată prin care sudenţii apelează la Biroul de Informare pentru Studenţi este mesageria instant. Prin aceasta, cei doi studenţi care conduc biroul răspund zilnic, în medie, la 50-60 de întrebări. „Răspundem zilnic prin email, la adresa infostudenti@gmail.com unui număr mai mic de întrebări, însă încurajăm această modalitate de comunicare atunci cînd este vorba despre întrebări care necesită explicaţii mai detaliate. Pînă acum au fost mai rare cazurile în care studenţii au preferat să vină la birou pentru lămuriri, răspunsurile pe cale „electronică”părînd să fie mai mult pe placul lor. Informaţii „de ultimă oră” dar şi Răspunsuri la Întrebările Frecvente sunt postate şi pe blogul nostru https://infostudenti.weblog.ro , care are deocamdată în medie 250 de vizualizări zilnice.”, a declarat Cosmin Adrian Vaman, din cadrul biroului.
Biroul a fost promovat la începutul semestrului al doilea prin postere şi fluturaşe distribuite în spaţiile Universităţii.
Cele mai multe întrebări vin din partea studenţilor Facultăţii de Economie şi Administrarea Afacerilor, urmaţi de cei de la Facultatea de Litere. Întrebarea care a revenit de cele mai multe ori a fost legată de condiţiile de exmatriculare (reînmatriculare) în urma nepromovării examenelor. Apoi au fost întrebări „tehnice” referitoare, de exemplu, la posibilitatea de verificare a rezultatelor evaluărilor prin Internet, dar şi întrebări privind alegerea specializării complementare în cazul studenţilor din anii 1 şi 2. Acestea sînt doar cîteva exemple dintre cele mai frecvente întrebări primite, însă întrebările pot fi dintre cele mai diverse şi surprinzătoare.
Din întrebările cele mai „neobişnuite”:
- Sunt student la Sociologie. Cunoaşteţi vreun cuplu care şi-a sărbătorit nunta de argint sau de aur anul ăsta?
- Pentru cursul festiv cine ne măsoară capul?
- Pentru examenul de mâine oare trebuie să învăţ tot sau pot să sar câteva capitole?
- Ce pot să fac dacă toţi colegii mei copiază la examen?
- Sînt studentă la Facultatea X în anul IV şi nu îmi place deloc. Aş putea să o schimb?
Şi, bineînţeles,
- Pe voi de ce vă cheamă pe amîndoi Cosmin?