Call: 0123456789 | Email: info@example.com

Un studiu științific din Laboratorul de Biofizică Moleculară și Fizică Medicală, preluat în “New York Times”


Un studiu realizat de prof.univ.dr. Tudor Luchian, de la Facultatea de Fizică a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, alături de doi profesori din Coreea de Sud a fost prezentat în The New York Times. Articolul, apărut pe site-ul publicației americane sub titlul “Cum ne poate ajuta exercițiul fizic să luptăm cu răceala” prezintă concluziile unui articol științific semnat de Lee JK (Universitatea  Chosun, Coreea de Sud), Luchian T. (Universitatea “Alexandru Ioan Cuza”) și Park Y. (Universitatea Chosun, Coreea de Sud) din revista ‘Scientific Reports’ (Nature Publishing Group, UK), “Effect of Regular Exercise on Inflammation Induced by Drug-resistant Staphylococcus aureus 3089 in ICR mice“. Acesta arată că exercițiile fizice, în general asociate unui corp sănătos, au efecte demonstrate asupra reducerii inflamației în organism în momentul în care organismul se luptă cu infecții.

„În termeni generali, sistemul nostru imunitar reacționează la microbii invazivi prin intermediul mai multor celule. Unele dintre aceste celule nu combat infecția direct, dar în schimb contribuie la apariția unei inflamații. Când ne gândim la inflamații, de obicei ne gândim la febră, umflare și roșeață. Dar inflamația poate fi și bună, deoarece ajută corpul să se vindece atunci când se luptă cu microbii”, se precizează în articolul din The New York Times. Totuși, inflamația poate fi și disproporționată în raport cu amenințarea pentru sănătatea unui organism, iar acest lucru se întâmplă cu atât mai mult cu cât este mai multă grăsime în organism. În acest caz, inflamația se poate declanșa și fără să existe vreo infecție, iar atunci când inflamația este prea puternică, aceasta poate dăuna organismului într-o măsură mai mare decât îl ajută.

srep16364-f1

Studiul citat a avut la bază experimente realizate pe două grupe de șoareci masculi – un grup care a fost forțat să aibă o activitate fizică moderată (echivalentul a 30 de minute de jogging pentru oameni) și unul al cărui stil de viață a fost sedentar. Grupul de șoareci activ din punct de vedere fizic a răspuns mult mai bine unei infecții ulterioare, în special datorită faptului că nivelul de inflamație a fost mai scăzut.

Articolul este un rezultat al colaborării dintre echipa Laboratorului de Biofizică Moleculară și Fizică Medicală de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” echipa din Coreea de Sud, în cadrul unui proiect finanțat de guvernul coreean. Intitulat Design and Development of Therapeutic AMPs against Epidemic Superbugs, proiectul își propune să identifice noi compuși cu potențial farmaceutic pentru lupta împotriva bacteriilor rezistente la acțiunea antibioticelor actuale.

Prof.univ.dr. Tudor Luchian, din cadrul Facultății de Fizică, a declarat: „Scopul acestui proiect are cel puțin trei componente: (1) să servească cunoașterea științifică fundamentală în domeniul biofizicii moleculare, prin înțelegerea fenomenelor de interacțiune dintre peptide biologic-active și biomembrane sau nanopori proteici, (2) să internaționalizeze mai eficient cercetarea științifică fundamentală din UAIC, prin publicarea rezultatelor științifice în vectori reprezentativi, în colaborare cu colective de top din Coreea de Sud  și (3) prin valoarea epistemică adăugată, să dezvolte în continuare școala de biofizică și fizică medicala din UAIC, pentru generațiile viitoare de studenți interesați, din științele vieții.”