“Ţie Iaşi, îţi mulţumim / Să-ţi fim studenţi, noi ne mândrim”
Acesta este refrenul Imnului absolvenţilor ieşeni, ales în consens de reprezenanţi ai tuturor universităţilor publice din Iaşi. Autorii imnului sunt doi studenţi de la Facultatea de Filosofie şi Ştiinţe Social-Politice – Ciprian Cotruţă şi Diana Tanasă, de la Facultatea de Litere. Textul celor doi studenţi, premiat cu 5000 de lei de universităţile ieşene, a fost desemnat varianta câştigătoare dintre 22 primite de la studenţi, absolvenţi sau angajaţi.
Imnul are cinci strofe – câte una pentru fiecare universitate publică ieşeană: Universitatea “Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi, Universitatea Tehnică “Gh. Asachi”, Universitatea de Medicină şi Farmacie “Gr. T. Popa”, Universitatea de Arte “George Enescu” şi Universitatea de Ştiinţe Agronomice şi Medicină Veterinară “Ion Ionescu de la Brad” şi un refren dedicat Iaşului universitar. Textul va putea suferi mici modificări, realizate cu acordul autorului, pentru adaptarea acestuia pentru linia melodică ce urmează a fi compusă la Universitatea de Arte.
Juriul s-a întrunit luni, 28 martie şi a fost alcătuit din prorectori de la universităţile sus-menţionate, precum şi Lucian Vasiliu, Directorul Muzeului Literaturii Române Iaşi şi prof.univ.dr. Romeo Cozma, de la Universitatea de Arte “George Enescu”. Textul propus pentru Imnul Absolventului a obţinut un scor foarte bun şi din partea reprezentanţilor studenţilor, care au avut un vot consultativ.
Analiza şi votarea textelor s-a realizat “în alb”, fără a se cunoaşte numele autorilor sau universitatea de la care proveneau.
Ciprian Cotruţă este student, în anul II la specializarea de Filosofie şi povesteşte că primele versuri le-a compus alături de Diana într-o joacă. “Nu eram hotărâţi daca să ne înscriem sau nu, apoi am zis sa încercăm totuşi să nu ne pară rău că nu am trimis. ” Imnul este dedicat Iaşului universitar, iar a fi student în Iaşi este ceva special pentru Ciprian: “Cunosc studenţi din multe zone ale ţării de la diferite universităţi, dar cand povestim cum e să fii student în Iasi, Cluj, Timişoara sau Bucureşti, tot timpul Iaşul iese în faţă cu studenţi şi profesori de calitate, petrecerile din cămine sau parcuri şi multe alte întâmplări frumoase.”
Diana Tanasă este absolventă a Universităţii “Alexandru Ioan Cuza” şi, în prezent, studentă la master la Facultatea de Litere: „Întotdeauna declar cu mândrie că sunt absolventă de „Cuza” şi că am făcut facultatea în Iaşi. Privind în urmă toţi anii de studenţie nu găsesc nici urmă de dezamăgire, şi cred că asta este cel mai important. Am iubit Copoul, cursurile, colegii, profesorii, căminul şi oraşul încă din primul an”, a declarant Diana Tanasă.
Toţi participanţii la concurs vor fi reuniţi, în luna mai, la Cenaclul Junimea. “Ne dorim să îi adunăm, într-o seară de poezie, recital şi discuţii pe toţi cei care au compus versuri pentru imnul absolvenţilor.”, a declarat prof.univ.dr. Carmen Creţu, reprezentantul Universităţii “Alexandru Ioan Cuza” în juriul concursului.
Concursul s-a derluat în perioada 1 februarie – 21 martie, fiind invitaţi să participe orice cadru didactic, absolvent sau student înscris la ciclurile de licenţă, master şi doctorat ale universităţilor publice ieşene.
Textul imnului
Str. I:
Să împletim în suflete mândria
De-a coborî în robe de la Cuza
Cu flori de tei din toată studenția
Pictată pe Copou, și nouă călăuza.
Refren
Ție Iași, îți mulțumim,
Să-ți fim studenți, noi ne mândrim.
Str. II:
Cu tehnice tâmple, cu lira în sânge,
Asachi ne-a crescut până ieri.
În Tudor e vuiet –Bahluiul ne plânge…
Studenții sunt de-acum ingineri.
Str. III:
Am cultivat idilice ogoare
Cu studii lungi și dulce insomnie.
Telurice iluzii, purtăm în buzunare
În anii tineri, din Agronomie.
Str. IV:
Am promovat un curs de farmacie
Și totuși n-am găsit vreo aspirină
Ca să ne vindece de nostalgie
Pe noi, studenții de la Medicină.
Str. V:
În capitala noastră culturală
Am presărat cu zâmbete alei.
Ne-a însoțit Enescu cu-o vioară,
În Artă să ne facă semizei.