Mouse-ul ar putea deveni obiect de mobilier, deoarece calculatoarele viitorului vor putea recunoaşte unde se uită utilizatorul fără vreo altă interacţiune din partea acestuia. Un astfel de program este deja folosit de marele fizician Stephen Hawking, care nu îşi poate controla decît ochii şi cîtiva muşchi ai feţei.
La Iaşi, o echipa de patru studenţi ai Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” rescriu codul sursă al algoritmului folosit de acesta, în incercarea de a-l face disponibil publicului larg. Ionut Cârja (Facultatea de Matematică), Matei Irinel, Cristian Lungu şi Deliu Gabriel (toţi trei de la Facultatea de Informatică) au realizat conversia programului din sistemul de operare UNIX în Windows. În acest moment algoritmul se află în teste.
Cei patru studenţi, reuniţi în echipa BluePixel Studio, vor participa cu acest proiect la competiţia studenţească internaţională Imagine Cup, secţiunea Software Design, sponsorizată de firma Microsoft. Competiţia la nivel naţional pentru această secţiune va avea loc la Timişoara, la începtul săptămînii viitoare. În runda naţională, studenţii de la Universitatea “Alexandru Ioan Cuza” vor avea de înfruntat alte nouă echipe din Cluj, Bucureşti, Suceava, Arad şi Braşov. Finaliştii vor putea paritcipa la runda finală Imagine Cup, ce se va desfăşura în Coreea.
Proiectul celor patru studenţi pleacă de la idea că, în trecut, persoanele cu deficienţe motorii grave, care nu-şi pot coordona mişcările membrelor, erau condamnate la o izolare în propriul lor corp. Astăzi, Internetul şi industria IT le-a permis unora dintre ei să se poata integra în lumea din jur prin intermediul calculatorului, dîndu-le, de exemplu, posibilitatea de a-şi găsi o slujbă, de a cunoaşte oameni din toate colţurile lumii sau de a-şi face cumpărăturile. Pentru a putea beneficia de aceste avantaje este necesară doar capacitatea de a lucra cu mouse-ul şi tastatura.
Exista, însă, o categorie de oameni pentru care chiar şi aceste interacţiuni de bază sînt practic imposibil de realizat, cum este cazul celor care sînt paralizaţi de la gît în jos. Cu toate acestea, în decursul ultimilor ani, s-au facut progrese semnificative pentru a putea facilita interacţiunea şi acestei ultime categorii cu mediul IT. Tehnologii aflate înca în dezvoltare permit unui utilizator să mişte cursorul mouse-ului pe ecran doar prin simpla privire a monitorului. Acest lucru poate fi realizat fără alt echipament special decît un webcam şi un algoritm de recunoaştere a punctului de focalizare a irisului pe monitor, acesta fiind şi scopul proiectului celor patru tineri ieşeni.