Cel mai important for științific și cultural al României, Academia Română, a desemnat câștigătorii premiilor pentru anul 2013.
Șase volume publicate în anul 2013 la Editura Universității « Alexandru Ioan Cuza » au primit laurii academiei, încununând în acest fel palmaresul celor 25 de ani de existență ai editurii.
La secțiunea Stiințe Istorice și Arheologie, au fost premiate cinci volume. Originile „partidei naţionale” din Principatele Române. Vol. 1: Sub semnul „politicii boiereşti” (1774-1828), cartea lui Cristian Ploscaru, conferențiar universitar doctor al Facultăţii de Istorie a Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi, a obţinut Premiul Nicolae Iorga. Autorul răspunde astfel unei nevoi de a înţelege modernitatea românească şi de a furniza câteva explicaţii privind începuturile naţiunii române.
Premiul Mihail Kogălniceanu a fost primit de două lucrări având ca temă liberalismul românesc și personalitățile sale marcante, respectiv de Liberalii. Structuri şi sociabilităţi politice liberale în România interbelică, de Ovidiu Buruiană, conferențiar universitar doctor al Facultăţii de Istorie a Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi, și de I.C. Brătianu şi politica externă a României (1866-1888), de Liviu Brătescu, cercetător științific la Institutul „A. D. Xenopol” din Iași.
Premiul Nicolae Bălcescu a fost obţinut de volumul România în epoca modernizării (l859-l939)/ Towards a Modern Romania 1859-1939, de Gheorghe Iacob, profesor universitar doctor la Facultatea de Istorie și prorector al Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi. Cartea reprezintă o sinteză care reconstituie coordonatele, principalele etape şi reperele modernizării României.
Evreii din Hârlău. Istoria unei comunităţi, monografie a unui grup minoritar aproape dispărut din Hârlău din cauza vitregiilor istoriei, scrisă de Carol Iancu, profesor de istorie contemporană la Universitatea Paul Valéry din Montpellier şi directorul Școlii de Înalte Studii ale Iudaismului din Franța, a primit Premiul Alexandru D. Xenopol
În cadrul secțiunii Științe Geonomice, volumul Migraţiile internaţionale ale populaţiei din Moldova, coordonat de Radu Dimitriu, lector universitar la Facultatea de Geografie și Geologie a UAIC, a primit Premiul Simion Mehedinți. Cartea, scrisă în colaborare cu profesorul Ionel Muntele de la aceeași facultate, cu Silvia Marcu, cercetător la Institute of Economics and Geography/ Spanish Council for Scientific Research și cu Andreea Dimitriu, pune în discuţie un subiect de actualitate pentru societatea românească, dar foarte puţin cunoscut din punct de vedere ştiinţific, cel al migraţiilor internaţionale.
Au fost distinse cu premii ale Academiei și următoarele cadre didactice ale Universității « Alexandru Ioan Cuza »:
Premiul „Titu Maiorescu“ – Lucrarea: Inorogul la Porţile Orientului. Bestiarul lui Dimitrie Cantemir. Studiu comparativ, vol. I-II, autor: Bogdan Creţu (Facultatea de Litere)
Premiul „Ştefan Procopiu“ – Grupul de lucrări: Studii teoretice şi experimentale privind proprietăţile magneţilor moleculari cu tranziţie de spin, autor: Cristian Enăchescu (Facultatea de Fizică)
Premiul „Nicolae Teclu“ – Grupul de lucrări: Interacţiuni noxe-componente celulare: studii prin spectrometrie de masă, spectroscopie de dicroism circular şi de infraroşu, autor: Gabi Drochioiu (Facultatea de Chimie)