Call: 0123456789 | Email: info@example.com

Broscuţe pe cale de dispariţie salvate din zona Veneţia


Societatea Română de Herpetologie împreună cu studenţi ai Facultăţii de Biologie din cadrul Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi. au iniţiat o acţiune de salvare (relocare) a amfibienilor şi reptilelor din zona Veneţia. Acestea fac parte din specii protejate prin lege şi ameninţate cu dispariţia, operaţiunea de salvare fiind prima acţiune de acest gen de la noi din ţară. În regiunea fostului iaz Veneţia s-a început anul trecut construcţia unui cartier rezidenţial, distrugând deja o mare parte din habitatele unde trăiesc sau se reproduc amfibienii şi reptilele, iar pînă la sfîrşitul anului următor habitatele vor dispărea în totalitate. Aici trăiesc 7 specii de amfibieni şi 3 specii de reptile. Toate speciile de amfibieni sînt strict protejate prin Convenţia de la Berna şi Ordinul MMGA_1198/2005, iar dintre acestea, tritonul cu creastă, izvoraşul de baltă cu burta roşie şi broasca de pământ brună sînt specii a căror protejare necesită desemnarea unor arii speciale de conservare.

Voluntarii lucrează atît ziua, cît şi noaptea pentru a aduna reptilele şi amfibienii din zonă. Cea mai periclitată este broasca de pământ brună, o specie nocturnă ce trăieşte ziua îngropată în sol.

Exemplarele capturate vor fi mutate în iazurile din amonte, acolo unde se găsesc populaţii ale aceleiaşi specii.

Potrivit unor estimări realizate de specialiştii universităţii în anii trecuţi, dimensiunea populaţiilor din regiunea Veneţia este de cca. 2000 de indivizi, din care au fost mutaţi pînă acum aprox. 250 indivizi. Aproape 1% din indivizi colectaţi pentru mutare prezentau malformaţii. Acestea se datorează probabil poluării zonei, întrucît acolo s-au depozitat deşeuri feroase şi deşeuri de la abator.

Acţiunea este coordonată de drd. Andreea Nicoară şi studentul Alexandru Strugariu şi este realizată cu ajutorul Clubului Herpetologic Moldavica, Grupului de lucru Bios şi asociaţiei Terris.