Paula Scânteianu, absolventă din anul 2008 a Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării, este câştigătoarea premiului special al concursului jurnalistic “Pentru diversitate. Împotriva discriminării”. Tânăra va concura cu cei mai buni jurnalişti din toate ţările UE, în finala concursului.
În cadrul competiţiei, au putut participa jurnalişti din presa scrisă şi online. Concursul reprezintă o recunoaştere a talentului jurnaliştilor care contribuie, prin munca lor, la o mai bună înţelegere a beneficiilor diversităţii şi a luptei împotriva discriminării bazate pe religie sau convingeri, handicap, vârstă, orientare sexuală, rasă sau origine etnică.
Alţi doi studenţi ai Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” au ocupat locurile doi şi trei ale categoriei „Journalist Award”. Este vorba despre Andra Mardare, cu articolul “Viaţa ca o fugă după ţară” publicat în ziarul studenţesc Opinia Veche şi George Gurescu, pentru articolul “Nomazii mareşalului Antonescu au poposit la gurile Bugului”, din aceeaşi publicaţie. Locul întâi a fost obţinut de Clara Maria Stănescu, redactor la Gazeta de Sud, Craiova. Astfel, Clara Maria Stănescu şi Paula Scinteianu vor concura mai departe cu câştigătorii din celelalte 26 state membre UE, juriul european reunindu-se la finalul lunii noiembrie pentru a decide doi câştigători europeni pentru categoriile Journalist Award şi Premiul Special. Membrii Juriului au apreciat în mod special documentarea solidă ce a stat la baza articolelor câştigătoare, abordarea inovativă a fenomenului discriminării şi rolul educativ al materialelor pentru cititori.
Juriul naţional al ediţiei din acest an a fost format din Cezar Ion, preşedinte Asociaţia Jurnaliştilor din România, Cezara David, coordonator relaţii publice Romani CRISS, Daniela Roventa-Frumuşani, Prof.univ.dr. la Facultatea de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării (Universitatea Bucureşti), Florentina Bocioc, director executiv Asociaţia ACCEPT, Ioana Avădani, director executiv Centrul pentru Jurnalism Independent, Ionuţ Codreanu, coordonator proiecte Active Watch – Agenţia de Monitorizare a Presei, Laura Toma, preşedinte Institutul Media pentru Diversitate, Livia Aninoşanu, director de Programe Centrul Parteneriat pentru Egalitate, Roxana Morea, consilier de presă Reprezentanţa Comisiei Europene în România, şi Tamas Knecht, cirector de comunicare organizaţia Caritas Alba-Iulia.
În perioada 1 noiembrie 2008 – 31 august, mai mult de 500 de jurnalişti din presa tipărită sau online din întreaga Uniune Europeană au înscris în concurs articole pentru creşterea gradului de sensibilizare a publicului cu privire la discriminare şi diversitate. În fiecare stat membru al UE, un juriu de experţi, condus de Comisia Europeană şi compus din reprezentanţi ai societăţii civile, experţi antidiscriminare şi jurnalişti a selectat câştigătorii naţionali. În noiembrie, un juriu european va selecta marii câştigători ai premiului Concursului Jurnalistic European. Toţi câştigătorii naţionali anunţaţi astăzi vor participa la această a doua etapă. Pentru al şaselea an la rând, acest concurs premiază jurnaliştii care contribuie la o mai bună înţelegere a avantajelor diversităţii şi a luptei împotriva discriminării pe motive de religie sau credinţă, dizabilitate, vârstă, orientare sexuală, rasă sau origine etnică. Ediţia anului curent include o categorie specială pentru articolele ce se axează pe legătura dintre sărăcie şi discriminare.