Call: 0123456789 | Email: info@example.com

Rectorul celei mai vechi universităţi din Europa Centrală, Doctor Honoris Causa al Universităţii


de Anamaria MOCANU

Cvartetul „Presto” al Universităţii de Arte George Enescu a deschis, pe 17 decembrie, în Aula Magna „Mihai Eminescu” a Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” (UAIC), ceremonia de decernare a titlurilor de Doctor Honoris Causa şi Profesor de Onoare, rectorului Universităţii din Viena şi directorului Institutului de Romanistică de la aceeaşi instituţie.

Manifestarea a început cu un „Laudatio”, adresat profesorului universitar doctor Georg Winckler, rectorul Universităţii din Viena, Austria. În discursul său, prof. univ. dr. Vasile Işan, rectorul UAIC, a apreciat atît  pregătirea educaţională a omologului său austriac, cît şi pe cea profesională. „Pînă la a deveni un nume ereprezentativ în mediul academic internaţional şi a fi recunoscut ca european în sens erasmian, domnul profesor Winckler a parcurs un traiect educaţional şi profesional evocat”, a subliniat profesorul Işan. El a trecut în revistă studiile lui Georg Winckler la Universitatea Princeton din New Jersey, SUA, activitatea acestuia în Institutul de Cercetare economică din Austria, traseul parcurs pînă a ajuns profesor al uneia dintre cele mai vechi universităţi, precum şi colaborările cu instituţii de învăţămînt superior din Austria, Elveţia, Bratislava şi S.U.A. „Credincios idealului humboldtian al educaţiei universitare bazate pe rezultatele cercetării, domnul Winckler s-a specializat încă de la începuturile carierei sale academice în domeniile Economie Monetară şi Economie Aplicată. În acelaşi timp însă, convins fiind de ideea că cercetarea economică nu poate să se rezume la un exerciţiu  intelectual, oricît de complex şi profund ar fi acesta, s-a dedicat investigării problemelor monetare şi financiare din economia reală”, a spus rectorul Vasile Işan, subliniind activitatea de management a profesorului austriac.

Georg Winckler are, pe lîngă o permanentă pregătire universitară, şi o bogată experienţă profesională, fiind de mai mulţi ani membru al instituţii financiare precum Supervisory Board al Austria Versicherung, Uniqa şi Erste Bank. Profesorul Vasile Işan a remarcat, de asemenea, activitatea rectorului Georg Winckler în calitate de director al Asociaţiei Europene a Universităţilor (EUA). „În numeroase conferinţe prezentate în mai multe locuri din lume, note şi comunicate elaborate pentru membrii E.U.A, articole şi studii, domnul Winckler a expus problemele universităţilor europene, a argumentat nevoia de reformă şi a propus măsurile care se impun”.

Georg Winckler: „Europa ar trebui să se uite mai mult înspre viitor”

După ce a primit titlul de Doctor Honoris Causa al UAIC, rectorul Universităţii din Viena a mulţumit gazdelor pentru distincţia acordată. „În urmă cu 100 de ani, cred că aş fi vorbit în faţa dumneavoastră în latină, aşa cum scrie pe diploma pe care tocmai am primit-o, dar vă vorbesc în engleză, deşi limba mea maternă este germana. Motivul pentru care mă adresez dumneavoastră în engleză este ca să vă demonstrez că avem nevoie de mijloace de comunicare în Europa. Engleza se pare că este cea mai folosită limbă.”

Profesorul Winckler a vorbit despre cît de important este să profităm de oportunităţi pentru a şti ce să alegem şi despre necesitatea ca, uneori, să explorezi lumea pînă îţi găseşti locul. El a recunoscut că s-a simţit european mai ales cînd a ajuns la Universitatea din Princeton. „Cînd eram în SUA, trăiam cu impresia că Europa are potenţial. Dar, mă întreb dacă Europa exploatează acest potenţial. Mi se pare că, din contră, ridică ziduri şi încurajează naţionalismul. Europa ar trebui să se uite mai mult înspre viitor. Vă pot spune că SUA sunt forţate să o facă.”  „Avem prea multe frontiere între discipline diferite, ne lipseşte interdisciplinaritatea”, a mai spus profesorul Winckler, apreciind că a găsit această formulă educaţională la Universitatea Princeton. De asemenea, mai spune el, a început cariera academică deoarece consideră că, dacă vrei să înţelegi lumea, trebuie să investeşti în educaţia ta.

Rectorul Universităţii din Viena a mai atras atenţia că instituţiile de acest gen au nevoie de o mai bună finanţare. Integrarea politică şi monetară nu sunt suficiente pentru a forma o Europă unită, a mai comentat Winckler: „După integrarea politică, Europa are nevoie de integrare culturală. Cred că universităţile sunt locul de unde trebuie să pornească aceasta. Dacă domeniile economic, monetar şi poltic nu sunt secondate de educaţia superioară şi cercetare, atunci, poate, Europa nu are  acel potenţial şi viitor pe care l-am dori pentru acest continent”, a argumentat profesorul Georg Winckler.

Limba română se studiază la Viena

Titlul profesor de onoare al UAIC a fost acordat directorului Institutului de Romanistică al Universităţii din Viena, Michael Metzeltin. Laudatio a fost citit de prof. univ. dr. Andrei Hoişie, şeful Catedrei de Germanistică de la Facultatea de Litere.

Acesta s-a referit la activitatea lui Metzeltin, spunând că este un expert în domeniul filologiei romanice, unul apreciat în plan universal. „Membru al Academiei de Ştiinţe a Austriei, mebru de onoare al Academiei Române, Doctor Honoris Causa la numeroase universităţi din întreaga lume, domnul profesor Metzeltin este autorul unei opere ştiinţifice întinse şi diverse, între care se remarcă vasta lucrare cu caracter enciclopedic, în mai multe volume, Lexicon der romanischen Linguistik.

Porfesorul Metzeltin colaborează de mai mulţi ani cu UAIC, printre cele mai notabile acţiuni comune numărîndu-se participarea la şcoala doctorală din 2008- 2009, cînd Michael Metzeltin a ţinut un ciclu complet de conferinţe pe probleme de lingvistică română. Tot  ca urmare a acestor parteneriate, disciplina limba şi cultura română este predată şi cercetată la institutul condus de profesorul Metzeltin.

La rândul lui, acesta a spus, în discursul în limba română, că Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” este una dintre cele mai importante instituţii academice din sud-estul european şi este cunoscută mai ales prin personalităţi ca Titu Maiorescu, care a studiat la Viena, sau Alexandru Philipide. Profesorul Michael Metzelin a afirmat că poate să confirme înaltul nivel al studiilor filologice de la Facultatea de Litere. El a mai spus că speră ca relaţiile dintre cele două universităţi să fie intensificate, menţionînd colaborarea cu mai mulţi profesori ai UAIC.

Seara a fost încheiată de corurile studenţeşti „Theologus” de la Facultatea de Teologie Ortodoxă şi „Gaudete” de la Facultatea de Teologie Romano- Catolică.