Profesorii din învăţământul preuniversitar vor putea absolvi o a doua facultate în trei sau patru semestre, datorită unui program de conversie profesională organizat la Iaşi de Universitatea “Alexandru Ioan Cuza”, Inspectoratul Şcolar Judeţean şi Uniunea Sindicatelor Libere din Învăţământul Preuniversitar (USLIP).
Cele trei părţi au semnat, săptămâna aceasta, un protocol de colaborare pentru organizarea şi promovarea acestorprograme de studiu. Astfel, cadrele didactice din învăţământul preuniversitar vor putea obţine o a doua diplomă de licenţă după minim 3 semestre dacă studiază la o facultate din acelaşi domeniu fundamental cu prima facultate absolvită, respectiv minim 4 semestre dacă domeniul fundamental de studiu diferă. La sfârşitul studiilor de conversie profesională, încheiate cu un examen de absolvire, profesorii vor putea preda în şcoli şi licee noua disciplină studiată.
Diplomele vor fi recunoscute de Ministerul Educaţiei Naţionale, care a stabilit cadrul legal al organizării acestor cursuri în anul 2012, iar Inspectoratul Şcolar Judeţean va asigura condiţiile pentru realizarea practicii pedagogice.
Programele de conversie profesională pentru profesorii din preuniversitar vor avea doar locuri cu taxă, dar USLIP s-a angajat, prin protocolul încheiat săptămâna aceasta, să găsească surse de finanţare suplimentare pentru organizarea studiilor. „Calitatea înseamnă şi investiţie în resursa umană, iar cursurile de reconversie organizate de UAIC vor reprezenta un pas calitativ, dar şi o centură de siguranţă pentru angajaţii din învăţământul preuniversitar”, a menţionat preşedintele USLIP, prof. Laviniu Lăcustă. De asemenea, acesta a precizat că 2400 de profesori din Judeţul Iaşi şi-au exprimat interesul de a urma un program de conversie în cadrul Universităţii.
Senatul UAIC a aprobat deja un regulament de organizare a programelor de conversie profesională. Acesta prevede organizarea cursurilor doar pentru acele programe de studii care sunt deja acreditate şi faptul că acestea vor putea fi urmate şi la distanţă, acolo unde forma de studii ID este acreditată.
Rectorul Universităţii „Alexandru Ioan Cuza”, prof.univ.dr. Vasile Işan, a precizat că “opt facultăţi şi-au exprimat intenţia de a organiza astfel de programe începând cu anul academic viitor. Acestea vor concepe o ofertă educaţională şi urmează ca planurile de învăţământ să fie supuse aprobării Senatului şi transmise Ministerului Educaţiei Naţionale”.
Admiterea la programele de conversie profesională va avea loc în vara anului 2014, odată cu admiterea la studii de licenţă. Pe parcursul studiilor, profesorii din preuniversitar vor avea la dispoziţie toate facilităţile oferite studenţilor: acces în laboratoare, săli de lectură, biblioteci, precum şi posibilitatea de a participa la evenimente ştiinţifice organizate de Universitatea „Alexandru Ioan Cuza”.
La programele de conversie profesională se pot înscrie numai cadrele didactice încadrate în sistemul de învăţământ preuniversitar, cu diplomă de licenţă sau echivalentă.