Call: 0123456789 | Email: info@example.com

Patrulaterul Facultăţilor de Drept


Facultatea de Drept organizează, între 21 şi 25 noiembrie, Patrulaterul Facultăţilor de Drept, eveniment în cadrul căruia vor avea loc, printre altele, un concurs de procese simulate, competiţii sportive şi ştiinţifice, o sesiune de comunicări.

La acţiuni vor participa peste 100 de cadre didactice, studenţi şi doctoranzi din cadrul facultăţilor de drept din Iaşi, Chişinău, Cahul şi Bălţi.

Patrulaterul Facultăţilor de Drept îşi propune să creeze bazele unui parteneriat transfrontalier în domeniul juridic şi se desfăşoară în cadrul Programul de vecinătate Romania – Moldova 2004 – 2006, sub acţiunea”People to People”.

Activităţi: 5 acţiuni ştiinţifice şi 2 activităţi socio-culturale

  • Sesiunile de comunicări – Teme: „Reglementările comunitare şi dreptul naţional” şi „Drepturile şi libertăţile fundamentale în legislaţiile naţionale şi în Convenţia Europeană a drepturilor Omului ”- au fost incluse în acest proiect, deoarece constituie un instrument care şi-a dovedit deja eficienţa în colaborările academice din ţară, dar şi la nivel european. Ele reprezintă un instrument important, reunind cadre didactice, doctoranzi şi studenţi din cele patru Universităţi, oferindu-le în acest mod, şansa de a realiza un schimb de experienţă, de opinii şi de soluţii juridice în domeniile propuse.
  • Concursul de procese simulate constituie o oportunitate pentru studenţii în drept din cele patru Universităţi de a descoperi modalităţi de punere în practică a cunoştinţelor teoretice acumulate. S-a constatat că una dintre problemele existente în acest domeniu, în ambele regiuni este dificultatea de a pune în practică aspectele teoretice. Concursul de procese simulate vine în sprijinul studenţilor, care doresc să exerseze modalităţi de punere în practică a cunoştinţelor teoretice.
  • Masa rotundă – Tema „Exigenţe europene ale învăţământului juridic” la care vor participa cadre didactice din conducerile celor patru Facultăţi de drept va asigura cadrul în care participanţii vor putea realiza un schimb de experienţă managerială. În acest mod vor fi întărite relaţiile dintre cei patru parteneri şi vor fi identificate elemente, care pot să ducă la ameliorarea sistemelor educaţionale din instituţiile partenere şi la adaptarea acestora la standardele academice europene
  • Revista – Dialogi Juridici reprezintă un instrument de motivare şi recunoaştere a aportului participanţilor la cercetarea juridică. Aceasta este în acelaşi timp, un instrument de promovare şi multiplicare a informaţiei transmise în cadrul Sesiunii de comunicări şi a Mesei rotunde.
  • Competiţia ştiinţifică – Drept civil şi Drept Penal – a fost aleasă ca instrument de implementare a acţiunii fiind un mijloc eficient de motivare şi de stimulare a studenţilor. Ei au astfel ocazia să întâlnească tineri din alte facultăţi, să comunice şi să colaboreze cu aceştia, să stabilească legături pentru colaborări viitoare. În acelaşi timp, vor putea să descopere propriile resurse şi limite cu privire la domeniile abordate. Dat fiind faptul că provin din state diferite, ei au ocazia să cunoască cele două sisteme de drept, cunoştinţe de care se vor putea folosi în viitor în exercitarea profesiilor juridice.
  • Competiţia sportivă – fotbal, tenis şi şah – are rolul de a suplimenta dimensiunea colaborării academice a competiţiei ştiinţifice prin crearea unui cadru nonformal, care să dea ocazia studenţilor şi cadrelor didactice participante să stabilească viitoare colaborări profesionale, dar mai ales personale.
  • Seara culturală oferă participanţilor ocazia să se cunoască printr-o comunicare artistică. Evenimentul în sine reprezintă un pretext pentru a stimula creativitatea participanţilor şi care oferă acestora mijloacele necesare de a transmite colegilor din celelalte instituţii un mesaj cultural.

Linia de buget Phare Cross Border Cooperation 2004 /Tacis CBC AP 2004

Parteneri: Universitatea de Stat din Chişinău / Universitatea de Stat “Bogdan Petriceicu Haşdeu”, Cahul / Universitatea de Stat „Alecu Russo”, Bălţi.