Call: 0123456789 | Email: info@example.com

Alegeri mai transparente pentru reprezentanţii studenţilor


Un nou regulament electoral pentru reprezentanţii studenţilor Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” va intra în vigoare din vara acestui an. Studenţii vor fi aleşi în consiliile facultăţilor prin vot direct în facultăţile cu mai puţin de 400 de studenţi, sau indirect în caz contrar.

Regulamentul de alegere a reprezentanţilor studenţilor în structurile de conducere ale UAIC este o premieră în universitate. Dacă pînă acum reprezentanţii studenţilor erau aleşi după proceduri hotărîte de cele mai multe ori spontan, regulile prevăzute în noul regulament se vor aplica în mod unitar tuturor facultăţilor şi vor facilita organizareatransparentă a alegerilor studenţeşti.

Astfel, studenţii Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” îşi vor alege reprezentanţii la începutul fiecărui an, prin vot direct la facultăţile cu mai puţin de 400 de studenţi sau vot indirect în caz contrar. Documentul prevede şi un barem minim de prezenţă la vot pentru validarea alegerilor – pragul fiind de 30% din totalul studenţilor facultăţii. Cîştigătorul votului studenţesc va fi cel care întruneşte majoritatea simplă a opţiunilor exprimate.

Pentru alegerea reprezentanţilor în Senat, cel mai important organism de conducere al universităţii, votul se realizează în mod secret, în prezenţa tuturor reprezentanţilor studenţilor din Consiliul Facultăţii. De asemenea, regulamentul prevede că reprezentanţii studenţilor în Senatul Universităţii vor putea fi demişi prin votul a 50%+1 studenţilor din Consiliul Studenţesc sau după acumularea a trei absenţe nemotivate la şedinţele senatului UAIC.

Pentru prima dată, sînt stipulate drepturile şi îndatoririle reprezentanţilor studenţilor. Astfel, reprezentanţii studenţilor pot iniţia propuneri de acte normative care să optimizeze activitatea colegilor lor, se pot informa nemijlocit de la structurile academice si administrative ale Universităţii în problemele ce îi vizează pe studenţi şi au acces permanent la secretariate şi în afara orelor de program cu publicul în cazul rezolvării problemele studenţilor pe care îi reprezintă.

În schimb, reprezentanţii studenţilor se obligă să îşi informeze colegii în legătură cu toate noutăţil care îi privesc şi să se implice în organizarea cazării şi a alegerilor pentru şefi de cămin şi de complex.