La Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi va funcţiona primul Centru de Studii asupra Comunismului şi Postcomunismului la nivel universitar.
În premieră pentru România, Centrul va organiza un program de master intitulat Istoria comunismului românesc, sub egida Facultatii de Istorie şi a Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului din România, cu propunere de a incepe în anul universitar 2007-2008. Cursanţii vor beneficia de o sală multimedia pentru aplicaţiile practice privind istoria comunismului, o bibliotecă şi o sală de studiu.
Perioada comunistă, ca şi tulburările celei care i-a urmat, sînt încă foarte puţin cunoscute în România, după 16 ani de la prăbuşirea totalitarismului comunist. Un sondaj efectuat recent de Barometrul de Opinie Publică al Fundaţiei pentru o Societate Deschisă demonstrează că mai bine de jumătate de români (53%) caracterizează comunismul drept o idee bună. Mai mult, tinerii cu vîrste cuprinse între 15 şi 24 de ani au foarte puţine cunoştinţe despre perioada comunistă.
Constituirea unui Centru de Studii asupra Comunismului şi Postcomunismului răspunde astfel necesităţii stringente de discutare, analizare şi însuşire a normelor metodologice de studiere a fenomenului totalitar comunist. La 17 ani de la prăbuşirea regimului dictatorial, ideologiile, instituţiile şi practicile comunismului nu sînt suficient studiate în învăţămîntul universitar românesc. De asemenea, efectele comunismului asupra tranziţiei, continuitatea structurilor, a mentalităţilor şi metodelor comuniste nu sînt cunoscute, nu sînt cercetate şi corect interpretate. În România nu există biblioteci specializate în chestiuni privind comunismul şi postcomunismul, nu exsită un curriculum academic naţional sau programe de masterat dedicate acestui subiect.
În sprijinul centrului vine chiar una din recomandările Comisiei Prezidenţiale pentru Analiza Dictaturii Comuniste din România, care menţionează necesitatea „prezentării adevărului referitor la perioada precomunistă, comunistă şi postcomunistă în manualele şcolare şi în cursurile universitare de istorie.”
În vederea înfiinţării acestui centru, Facultatea de Istorie a încheiat un protocol de colabroare cu institutul de Investigare a Crimelor Comunsimului din România, programul de master urmînd să se desfăşoare sub egida ambelor instituţii. Lectorii centrului vor fi istorici şi politologi renumiţi pentru activitatea lor, profesori universitari, membri ai conducerii institutului, profesori invitaţi din universităţi europene şi nord-americane specializaţi în domeniu. Temele abordate în cadrul programului vor atinge subiecte precum: cultele în România comunistă, Gulag-ul, colectivizarea agriculturii, instituţiile represive ale statului, justiţia de tranziţie etc.