Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” întreprinde toate acţiunile legale pentru a elibera, până la sfârşitul acestui an academic, diplomele a 152 de absolvenţi ai Facultăţii de Litere, promoţia 2008, care trebuie să obţină 60 de credite suplimentare. Aceşti absolvenţi nu au optat pentru o a doua specializare în timpul studiilor din perioada 2005-2008, în condiţiile în care specializarea simplă nu este recunoscută în prezent.
Universitatea are disponibilitatea de a adopta soluţia cea mai avantajoasă pentru absolvenţii aflaţi în această postură, care să le permită promovarea examenelor fără ca situaţia personală sau profesională curentă să fie afectată. În acest sens, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” va suporta în totalitate costurile suplimentare de studii, va oferi posibilitatea susţinerii unei sesiuni speciale de examene şi va organiza activităţi de predare şi seminarizare gratuite.
Ne exprimăm regretul că, pe fondul incoerenţei şi ambiguităţii legislative a anului 2005 şi a trecerii la sistemulBologna pentru prima generaţie de studenţi, au fost afectaţi 152 de absolvenţi, din totalul de 499 de absolvenţi ai Facultăţii de Litere.
Menţionăm că, în luna februarie 2005, Ministerul Educaţiei şi Cercetării a transmis o hotărâre de guvern (H.G. 88/ 10.02.2005) prin care se preciza că specializările duble (specifice Facultăţii de Litere) trebuiau fie să intre în lichidare, fie se transformau automat în specializări simple.
După susţinerea examenului de admitere pe noile domenii de studii precizate de minister, acesta a revenit cu o nouă hotărâre (H.G. 916/ 11.08.2005) privind specializările pentru care pot fi înmatriculaţi studenţii, printre care se regăseau specializările duble abrogate anterior. De asemenea, potrivit acestei hotărâri, studenţii înmatriculaţi la specializarea Limba şi literatură română, nu ar fi fost obligaţi să opteze şi pentru o limbă străină. După un an, la 6 septembrie 2006, când studenţii noştri erau deja în anul al doilea de studiu, o nouă hotărâre guvernamentală (HG 1175/2006), preciza că alegerea celei de-a doua specializări (limbă străină) este obligatorie. Mai mult, ultimul act legislativ prin care se reglementa situaţia celor admişi în 2005 a fost emis când studenţii intrau în ultimul an de studiu, în iunie 2007 (H.G. 676/ 2007). De-abia în acest act normativ erau specificate domeniile de studiu şi specializările pentru care Universitatea era abilitată să elibereze diplome de studiu studenţilor admişi în anul 2005.
Astfel, Universitatea se vede pusă în situaţia indezirabilă de a nu putea elibera la timp diplomele celor 152 de absolvenţi care nu au ales o a doua specializare din domeniul limbă şi literatură.
Facultatea de Litere va contacta în următoarele zile toate persoanele afectate de această situaţie neplăcută, conducerea facultăţii fiind deschisă unei întâlniri pentru a se ajunge la o soluţie favorabilă absolvenţilor şi rezonabilă sub raport legislativ.
Subliniem faptul că cei 152 de absolvenţi îşi pot continua în legalitate studiile de master sau alte activităţi profesionale în care s-au angajat deja.