Call: 0123456789 | Email: info@example.com

Testimoniale

Testimoniale

Within the SEE Staff program, during the 21-25.11.2022 period, I visited the Iceland Agricultural University (AUI), from the position of Director of the Department of Geography, Faculty of Geography and Geology, “Alexandru Ioan Cuza” University of Iasi.

After one week of very interesting and challenging activities within AUI, I acquired new professional skills related mainly to institutional management practices that have been already successfully applied by the host institution. I really appreciated the relatively simple but efficient administrative management that UAI implements. This subsequently contributes to the improvement of the academic performance which is otherwise the main purpose of an educational and research institution of the highest level.

Our experience will surely continue and the institutional relationship will be developed because both institutions have the opportunity to improve their activity based on the good practices that already have been experienced by the other partner, either from an academic or administrative perspective.

Lilian NIACŞU, stagiu de formare desfășurat la Iceland Agricultural University, Islanda

Experiența SEE a fost, cu siguranță, cea mai relevantă expunere pe care am avut-o la multiculturalism. Experiența, în sine este uluitoare, dezvoltă încrederea că te poți descurca oriunde ai fi, îți deschide perspective noi de a vedea problemele şi nu în ultimul rând, eşti invadat în fiecare zi de noi cunoştinţe

George ALBU, stagiu de studiu SEE desfășurat la University of Bergen, Norvegia

Mă bucur nespus de mult că am ales această țară îndepărtată, respectiv Islanda, cu o cultură neobișnuită care mi-a dat de înțeles că oamenii sunt diferiți de la o țară la alta, și totodată cât de mulă variație există în lumea întreagă.

Mi-a plăcut să văd o infrastructură perfectă, o educație minunată dată tinerilor adolescenți care sunt normalizați cu ideea de a munci de la vârste mici (14-15 ani). Mi-a plăcut sistemul de educație care nu are în componența sa teme pentru acasă și care are în prim plan practica legată de orice (ex. tâmplărie, gătit, construcții, știință, mecanică, sport de toate felurile). Am încercat mâncăruri ciudate, am văzut priveliști superbe, de vis și am simțit aerul proaspăt și nepoluat din întreaga țară.

Sper să mă mai întorc pentru că deși pare o țară izolată, oamenii sunt foarte fericiți, voioși și plini de viață.

Olivia STAVARACHE, stagiu de practică SEE desfășurat la Restaurant Z Bistro, Islanda

Mereu am fost adepta experiențelor noi și mi-am dorit în permanență să fiu pusă în situații cat mai diverse, care să mă forțeze, mai mult sau mai puțin, să mă descurc, asta pentru că știam că acest lucru va contribui masiv la evoluția mea personală și profesională. De când am început studiile universitare am știut că o practică internațională reprezintă o oportunitate pe care clar îmi doresc să o bifez.

Mă consider o persoană sociabilă și empatică și cred, cu tărie, că o astfel de experiența mi se potrivește mănușa. Prima mea opțiune de practică a fost Islanda și am încercat să fac toate demersurile necesare astfel încât visul meu să se concretizeze. Călătoriile și implicit interacțiunea cu oameni care provin din medii culturale cât mai diverse m-a împlinit mereu și m-a făcut să-mi doresc să nu mă opresc niciodată din visat si descoperit.

Cu siguranța Islanda nu va fi ultima mea practică internațională,  sunt sigură că acesta e doar începutul. Îmi doresc să vizitez mult și să am parte de experiențe cât mai diverse. Sunt mândra și împlinită, că am ales să ies din zona mea de confort și să mă implic în ceva cu totul nou, care m-a ajutat să evoluez și să fiu omul care sunt astăzi

Laura IACOB, stagiu de practică SEE desfășurat la Hotel Anna, Islanda

It was the best decision and experience in my life. Imagine yourself studying in classes with just 20 people, with a friendly teacher, being surrounded by the mountains and having the opportunity to go everyday hiking, skiing, swimming, walking, playing ping-pong, tennis. Sounds incredible, right? But it is possible if you chose to be an exchange student at the University of Liechtenstein. There you will meet students from all over the world and you will be able to feel the Swiss’ and Liechtenstein’s culture. Don’t hesitate! You will like for sure the fairy tale called: Liechtenstein!

Cojocaru Ecaterina, stagiu de studiu la University of Liechtenstein

În ceea ce privește experiența mea în Norvegia, nu cred că există vreun element negativ. Nu știu dacă este așa în fiecare țară care oferă bursă Erasmus/SEE, însă aici este extraordinar. De aceea, voi enumera câteva dintre avantajele de a desfășura un stagiu de practică în Norvegia:

  1. Fiecare student ar trebui să candideze pentru o experiență profesională, dar și personală diferită. Este uimitor cât de diferit pot vedea unii oameni acest sistem social și cât de multe lucruri sunt de învățat.
  2. Să fii în Norvegia este uimitor! Ai ocazia să cunoști oameni din toate colțurile lumii, să faci lucruri pe care nu credeai vreodată că ai să le faci, dar cred că cel mai important și frumos lucru este atunci când vezi cât de apreciat este, de fapt, ceea ce faci.
  3. Poți să faci orice, la propriu, orice. Important este să îți dorești.
  4. Nu există absolut nimic de pierdut dacă vii să faci practică aici, ci, din contră, ai de pierdut dacă alegi să ratezi această oportunitate. Ce ai câștiga? Prieteni noi din toată lumea, informații despre un sistem cu totul nou etc.

Cătălina MÎȚEL, stagiu de practică la Norwegian University of Science and Technology

Vreau doar să vă spun că îmi pare rău…

Îmi pare sincer rău că nu am avut curajul de a participa măcar la o întâlnire de informare în primii doi ani de facultate și că am descoperit oportunitățile unei astfel de experiențe abia acum (dar mai am 2 ani de master și îmi voi lua eu revanșa).

Cei care mă cunosc știu că, poate, nu sunt cel mai bun student, că nu de fiecare dată particip la toate cursurile și că sunt alți studenți care, poate, muncesc mult mai mult, studenți extraordinari care știu engleza la un nivel mult mai avansat decât mine, care sunt convinsă că, în momentul în care au auzit de această oportunitate, deși le-a surâs la început, au concluzionat că nu ar face față…mai ales în ultimul an de facultate, când rolul principal la mulți dintre noi îl are licența. Ceea ce vreau să le transmit acelor studenți uimitori care, zi de zi, participă la cursuri, care se străduiesc, zi de zi, cu materia, care participă la toate conferințele, la workshop-uri, fac voluntariat și se dezvoltă frumos pe plan local este să aibă curaj să accepte oportunitățile care vin, pentru că DA, MERITĂ, DA, SE POATE reuși. Renunțați la frică și veți vedea că o oportunitate îmbrățișată la momentul respectiv vă va oferi și alte 2, 3, 4 sau mai multe oportunități în funcție de cât de pregătiți suntem fiecare să le vedem și să accesăm aceste oportunități.

De asemenea, țin să le mulțumesc și acelor studenți care au fost dezinteresați de această oportunitate, pentru că, fără o concurență solidă, mie, un student convins că vrea să ajungă și el în Norvegia, mi-au facilitat accesul către această oportunitate și faptul că în CV-ul meu voi avea experiență 3 luni de practică pe domeniul asistenței sociale în NORVEGIA, una dintre cele mai dezvoltate țări în ceea ce privește asistența socială.

Dar da…veți pierde ceva…sau mai multe…

Eu am pierdut frica de a vorbi engleza…acea frică îngrozitoare că nu mă voi descurca…acolo unde e necesar să știi engleza extraordinar de bine. Dragii mei, țin să vă spun că, deși în liceu și în generală am făcut engleza, nu m-am împăcat prea bine cu ea…până am venit aici și am fost pusă în situația de a vorbi. Și da, se poate reuși.

Așa că, cine crede că engleza e un motiv întemeiat să nu participe la un asemenea program, țin să îl anunț că DA, SE POATE REUȘI! Deci fără scuze de acest tip, pentru că se poate! Asta nu înseamnă că nu poți urma un curs de engleză până să pornești într-o experiență de acest tip sau după ce vii dintr-o asemenea experiență cum se va întâmpla în cazul meu.

Un aspect important…nu veți mai avea oameni buni lângă voi

Da…nu veți avea oameni buni, veți întâlni oameni extraordinari, cu mult mai buni decât voi în momentul când porniți într-o așa experiență. Unii dintre acești oameni, în cazul meu, sunt colegele mele Ema și Cătălina. Sunt acel tip de oameni care te inspiră, care vezi că au o experiență mai mare ca a ta, vezi că dețin mai multe informații decât aveai tu la momentul respectiv, că ele se descurcă atât de ușor și că lor le este simplu. Toate aceste aspecte menționate mai sus n-au făcut altceva decât să mă motiveze sa devin și eu un așa om.

După cum bine știm, în viață este esențial să avem alături de noi oameni care să ne inspire să evoluăm.

Groaznic e că nu veți putea sta mereu unde v-ați cazat..

Normal că nu veți putea sta, pentru că bursa aceasta vă mai permite și să vizitați alte locuri precum capitala Norvegiei (un exemplu minor fiind Oslo, dar, dacă le întrebați pe colegele mele ele, acestea va pot da idei și mai grozave de vizitat cu bani mai puțini). Sau cum am făcut eu… mi-am organizat o excursie în altă țară imediat ce vin din Norvegia, pentru ca da…cu puțină disciplină pe buget puteți realiza și călătorii.

Pentru persoana/persoanele care au pus la cale această acțiune, și au coordonat/coordonează proiectul…nici nu am ce să mai spun…teribil!

Teribil…teribil de admirat faptul că sunt asemenea proiecte pentru noi, studenții de toate zilele.

Mulțumesc pentru că se oferă oportunități!

Amalia TURTĂ, stagiu de practică la Norwegian University of Science and Technology

In August 2019, I had the privilege of carrying out an administrative staff training mobility at the University of Akureyri, Iceland, with the financial support of the EEA Grants. While my training activities at UNAK were kindly supervised by Mr. Rúnar Gunnarsson, International Relations Coordinator, I have also had the opportunity to interact with colleagues from the University Registry, the Marketing and Public Relations Department, the IT unit etc. After spending a week in their company, I can indubitably state that I have benefited tremendously from their expertise and companionship. I was particularly impressed by the wide variety of activities they organize for their incoming students, so as to seamlessly integrate them in the local community. The quality – but also the comfort – of learning is certainly not overlooked at UNAK – almost all lectures can be alternatively attended online, when temperatures drop drastically in the winter. Aside from the state-of-the-art digital infrastructure at UNAK, what has struck a lasting impression on me was my colleagues’ openness to innovation and their willingness to adapt and pick up new skills, for the betterment of their student services.

Norica BĂCILĂ, stagiu de formare la University of Akureyri

În Islanda am plecat în luna iunie a anului 2016. Urma să stau trei luni și jumătate acolo ca să vin înapoi la început de octombrie. Motivul plecării mele pe insula din mijlocul Atlanticului a fost internship-ul pe care urma să-l am în domeniul hotelăriei, grație unei burse de practică Granturi SEE.

Acolo am lucrat în toate departamentele hoteliere, de la recepție, la housekeeping și restaurant. Am căpătat experiență pe care nu o capeți așa ușor, și asta într-o țară care trăiește prin turism, în special după criza mondială din 2008.

Stagiul de practică în sine n-a fost ușor, dar a meritat pe deplin. Am cunoscut persoane faine și am vizitat locuri superbe. Islanda e una dintre țările cele mai vizitate de către turiști și pe bună dreptate. Totul e așa diferit încât n-ai cum să te saturi de priveliște. Ghețari, vulcani, piscine termale naturale, oceanul, munți colorați la propriu, râuri glaciare, desigur renumitele cascade și nu numai. Poate doar vegetația cu care suntem obișnuiți în Europa continentală lipsea, dar când mergeai cu mașina prin câmpuri întregi de lupini uitai imediat de lipsa pădurilor din Carpații de acasă.

Experiența din Islanda a însemnat foarte mult pentru mine și dezvoltarea mea personală. A fost pentru prima dată când mi-am câștigat propriii bani, când am plecat așa departe de casă, când am învățat să mă descurc singur în atât de multe situații. Îmi voi aduce mereu aminte de vara respectivă.

Ionuț ȘOREA, stagiu de practică SEE desfășurat la Hotel Anna, Islanda

Vara petrecută în hotelul din Vatnahalsen a reprezentat un salt măreț înainte, nu neapărat din punct de vedere profesional, ci mai mult personal. Acest lucru s-a datorat întâmplării să găsesc oameni cu care am putut rezona și cu care am împărțit povești și momente. Hotelul este destul de izolat, localizat în munți. De aceea consider că este o opțiune perfectă pentru cei care caută liniștea de care duce lipsă mediul urban. Colegii de muncă îți sunt și colegii cu care vei locui întreaga vara. Această experiență m-a scos din rutina zilnică de acasă, m-a pus la încercare, mi-a oferit șansa de a mă bucura de vară!

Ioana ZIGMAN, stagiu de practică SEE desfășurat la Vatnahalsen Hoyfjellshotell, Norvegia

Bună! Mă numesc Simona Iftode și sunt masterandă în anul al II-lea în cadrul Facultății de Geografie a Universității ‘Alexandru Ioan Cuza’ din Iași, specializarea Turism și dezvoltare regională în limba franceză. După ce am efectuat un stagiu de practică în Norvegia în primul an de master, am decis să mai văd o parte din țara care m-a fermecat, și anume țărmul Mării Norvegiei.
Astfel, stagiul efectuat la hotelul Scandic Seilet din Molde s-a dovedit a fi cu adevărat special mai ales datorită experiențelor frumoase de care am avut parte în această locație de vis. Fiind un hotel mare, cu mulți angajați, a fost locul în care am aflat povești de viață de la persoane foarte interesante și plăcute.
Pe parcursul acestei perioade, am lucrat cel mai mult în restaurant (la micul dejun și prânz), precum și în lobby, unde oaspeții serveau cina. Activitatea propriu-zisă a fost plăcută și fără dificultăți, iar după terminarea programului am avut parte și de câteva aventuri, împreună cu colega mea de stagiu. Dintre acestea, cele mai interesante au fost vizita la muzeul Romsdal și ziua în care am urcat pe un munte pentru a vedea panorama orașului Molde (ultima poză).
Închei prin a sublinia importanța acestui stagiu în dezvoltarea mea personală și profesională, stagiile de practică fiind, din punctul meu de vedere, printre cele mai formatoare și frumoase experiențe ale studenției.

CONTACT

Serviciul Relaţii Internaţionale
Universitatea “Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi
Bulevardul Carol I nr.11
700506 – IASI / ROMANIA
Fax: 0232 20 1802
Email: relint(at)uaic.ro

Material realizat cu sprijinul financiar al Mecanismului Financiar al SEE 2014 – 2021. Conținutul acestuia (text, fotografii, video) nu reflectă opinia oficială a Operatorului de Program, a Punctului Național de Contact sau a Oficiului Mecanismului Financiar. Informațiile și opiniile exprimate reprezintă responsabilitatea exclusivă a autorului/autorilor.